22-06-05

Ethiek: beroepsgeheim vs risico's

Een van de casussen die gegeven zijn als voorbeeld voor het examen doorstroomonderwijs (nu heet het eigenlijk geïntegreerde patiëntenzorg, maar iedereen blijft het doorstroom noemen) gaat over een patiënt met HIV. Ik vind het echt een moeilijk geval, omdat je door de wet verplicht wordt het ene te doen, en je gezond verstand en je hart zegt je dat je eigenlijk alleen maar het andere kan doen.

Een patiënt met HIV, komt bij jou als huisarts. De patiënt heeft een hartoperatie nodig, maar beseft dat zijn HIV-status in de weg zou kunnen staan van een operatie, omdat chirurgen zouden weigeren, en wil ook niet gestigmatiseerd worden bij zijn verblijf in het ziekenhuis. Hij vraagt jou om niets te zeggen over zijn serostatus. Wat doe je dan?

Enerzijds mag je geen informatie over een patiënt doorgeven, zelfs niet aan collega's, als de patiënt daar geen toestemming voor gegeven heeft. Beroepsgeheim heet dat. Alle beroepsgeheim is strikt, maar het medisch geheim lijkt vaak het summum van het beroepsgeheim te zijn. Nuja, ik zou ook niet willen dat de hele straat weet wat ik allemaal mankeer, al is dat misschien wat cru gesteld.
Daar tegenover staat dat je de chirurg in kwestie in gevaar brengt door niks te zeggen. Je laat hem/haar een patiënt opereren die HIV heeft, zonder te weten dat hij in gevaar is. Uiteindelijk is een operatie sowieso al bloederig, en een hartoperatie al helemaal. En niet alleen de chirurg is in gevaar, ook de patiënten die na die operatie in het OK komen, worden potentieel besmet. Zeker als daar nog eens een hart-longmachine bij komt etc.

Moeilijk geval dus! Wat zouden jullie doen? :P mijn antwoord en hoe het verhaal in kwestie afloopt post ik over een paar dagen wel!

Foto: het HIV-virus, foto op de site van healthinitiative.org

10:18 Gepost door Lien | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Mmm Moeilijk geval... Persoonlijk vind ik wel dat men toch in dat medisch geheim zou mogen inbouwen dat het niet geldt als er andere mensen in gevaar gebracht worden. Want er ethisch is dat toch ook niet, me dunkt.

Nu ja, ik moet er geen examen meer afleggen, gelukkig :-) Ik moet zelfs nooit meer examens afleggen, hah!, nog beter :-p

Gepost door: Tim | 23-06-05

. Hmm, ik denk toch nie da ge da kunt verzwijgen in zo'n situatie als daar anderen mee in gevaar gebracht worden. Misschien niets zeggen, maar wel een soort aanbeveling maken om een test af te nemen op één of ander manier zodat ze 't in 't ziekenhuis dan zelf wel constateren? Nuja, 'k weet der niks van...

Gepost door: Twinkeltje | 23-06-05

My friend Dario has a super make-up car Lijkt me toch niet zo'n moeilijk geval... Hoe uitzichtloos de situatie van de patiënt ook is, rechtvaardigt dat nog steeds niet dat je - ongewild - andere mensen in gevaar brengt. Of toch volgens mijn ethiek :-)

Gepost door: Kev | 25-06-05

De commentaren zijn gesloten.