27-03-05

Waar mensen samen huizen bouwen, daar vindt God een warme douche

...Of hoe Karolientje meezong in de kerk voor ze kon lezen :)

Zoals steeds rond belangrijke kerkelijke feestdagen laait hier en daar de discussie over geloof weer op. Ja, ik ben gelovig, en ik ben het beu daar continu op afgerekend te worden ook.
Ik heb er absoluut niks tegen dat mensen atheïst zijn, zolang ze mij ook niet afrekenen op het feit dat ik met een kruisje rond mijn nek rondloop, en me christen voel. Ik wil gerust discussiëren over geloof, graag zelfs, maar dan wel gefundeerde discussies. Dat klinkt onnozel in de context van geloof, maar ik bedoel daarmee dat ik de mening van anderen over God en aanverwanten respecteer en ergens ook wel begrijp.
Ik kan er alleen niet tegen dat gelovigen worden aangepakt over dingen die de paus vertelt en regels die door het Vaticaan worden opgelegd. Zoals de afkeer van de paus voor condooms, en voor praktiserende homoseksuelen etc. Kijk, langs de ene kant kan je zeggen dat je onmogelijk katholiek kan zijn als je de mening van de paus niet deelt, langs de andere kant moet je de achtergronden vergelijken. Het Vaticaan stelt regels en meningen op tegen een heel andere achtergrond dan waartegen priesters en gelovigen elders ze dienen te interpreteren en naleven.

Uiteraard is het niet te verantwoorden dat kerkleiders in Afrika gaan verkondigen dat condoomgebruik zondig is. Maar ligt de fout dan bij het geloof? Nee, het probleem ligt bij een andere invulling van een aantal begrippen.
Wanneer je immers seks alleen maar ziet als een middel om je voort te planten, is condoomgebruik immers ook niet nodig. Maar uiteraard is seks voor de gemiddelde mens (en dat veroordeel ik ook absoluut niet, ik denk er zelf ook zo over) ook een bron van genot, en dan is een condoom wel aangewezen, zeker in Afrika, waar ontzagwekkende percentages tevoorschijn komen in de statistieken over AIDS.

In ieder geval, ik behoor inderdaad tot 2 minderheidsgroepen, en wordt op allebei soms afgerekend. Een katholieke lesbienne, stel je voor zeg. "Je beseft toch wel dat de paus tegen je is?" Ja dat besef ik, maar ik besef ook dat het overgrote deel van de gelovige gemeenschap, zeker in Vlaanderen daar anders over denkt. De tijd dat de paus, en in het verlengde daarvoor alle meningen voorkauwde is -gelukkig-voorbij. Laat mij dus maar rustig af en toe eens naar de kerk gaan, en dan ook nog iets aan die eucharistieviering hebben.

Of ik naar de wereldjongerendagen in Keulen ga? Nee, ik heb er de €350 niet voor over, niet voor ff naar Keulen te gaan. Maar ik speel wel nog steeds met het idee op tentenkamp te gaan, maar er is nog ergens een drempel. Misschien moest ik maar al beginnen met eens binnen te lopen op't jeugdpastoraal...

01:10 Gepost door Lien | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

geloof en lesbisch Hallo,

Via google op je blog geraakt... Leek me interessant, verder gelezen... :)

Ik begrijp je (over wat je over geloof zegt)! Je wordt er maar al te vaak over aangevallen, alsof je geen modern gedachtegoed kan hebben én katholiek zijn... Én lesbisch, voor sommige mensen onmogelijk... Laat ze maar denken maar als ze er iets over zeggen... Dan ben ik es blij als er iemand met argumenten komt, want die hebben ze meestal niet!

Hou je goed,
Lotte

Gepost door: Lotte | 29-04-05

De commentaren zijn gesloten.